Korona Virüse Dair İşveren Yükümlülükleri Hakkında
Bülten No: B021-2020
18 Mart 2020
PAYLAŞ

Sayın Üyemiz,

Bilindiği üzere Dünya Sağlık Örgütü tarafından 12 Mart 2020 tarihi itibariyle Yeni Koronavirüsün (COVID-19) pandemi seviyesine eriştiği açıklanmış ve küresel risk seviyesinin çok yükseğe çıkarılmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda ülkemizde gerek Sağlık Bakanlığı gerekse de diğer tüm Bakanlıklar tarafından uçuş yasağı, karantina gibi farklı önleyici idari tedbirler uygulanmaya başlanmıştır.

T.C. Ticaret Bakanlığı’nın uluslararası etkinliklerin ertelenmesine yönelik kararı da dikkate alınarak CNR Holding ile varılan mutabakat sonucunda 09-12 Nisan 2020 tarihleri arasında yapılması planlanmış ve artık sektörümüz için geleneksel hale gelmiş olan IDEX Fuarı’nın ileri bir tarihe ertelenmesine karar verilmiştir.

Sektörümüzün mevcut durumdaki hassasiyeti ve hizmet sürekliliğinin sağlanmasının önemini dikkate alarak değerli üyelerimizi bazı hususlarda bilgilendirmenin faydalı olacağını düşünmekteyiz.

1) 4857 sayılı İş Kanunu ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümlerinden kaynaklanan yükümlülükler de dikkate alınarak işyerlerinde risk değerlendirmesi yapılması ve çalışanların alınabilecek tedbirler ve doğru uygulamalar hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir. 

2) Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 76. Maddesi uyarınca Koronavirüs gibi bulaşıcı bir salgın hastalığa yakalanan kişilerin çalışması yasaklanmaktadır. Bu kanundan doğan çalışma yasağı sebebiyle de işçinin iş sözleşmesi iş hukuku bakımından askıda kabul edilecektir.  Dolayısıyla iş sözleşmesinin askıda kaldığı süre boyunca işçi çalışma borcunu, işveren ise ücret borcunu ifa etmeyecektir.

3) İşçinin Koronavirüs gibi salgın bir hastalığa yakalanması halinde, İş Kanunu md. 25/I-a bendi gereği, sağlık sebebiyle işveren tarafından iş sözleşmesinin haklı nedenle feshi gündeme gelebilecektir. Bu sebeple bir feshin işveren tarafından gerçekleştirilebilmesi için, salgın hastalığa yakalanan işçinin işe devamsızlık süresinin bildirim süresini 6 hafta aşması gerekir.

4) Koronavirüsün imzalanmış olan sözleşmelere etkisi bakımından hukuki destek alınarak doğru ve kapsamlı bir değerlendirme yapılması önem taşımaktadır.

5) Süreçte Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının duyurularının dikkatle takip edilmesi ve hizmet ve tedarik süreçlerinin alınmış ve alınabilecek idari tedbirlere uygun olarak devam edilmesine hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir.

Koronavirüs tehlikesi sebebiyle işveren sorumlulukları hakkındaki bilgi notlarını da ekte bulabilirsiniz


Saygılarımızla,

DİŞSİAD Yönetim Kurulu