7244 sayılı Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında
Bülten No: B050-2020
17 Nisan 2020
PAYLAŞ

Sayın Üyemiz,
 

7244 sayılı Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanun kapsamında hazine taşınmazları vb. hususlara dair birçok ödeme ertelenmekte ve taksitlendirilmektedir ve bazı alanlarda genel kurul toplantıları vb. faaliyetlerin yapılmasına dair süreler ertelenmektedir.
 
Ayrıca İş Kanunu’nda yapılan düzenleme ile geçici istihdam güvencesi getirilmektedir ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılmaktadır.
 
Kısa Çalışma Ödeneği
 

Yeni koronavirüs (Covid-19) sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilecektir. 
 
Geçici İstihdam Güvencesi
 

Kanun’un bugün yürürlüğe giren 9. maddesi ile her türlü iş sözleşmesinin, ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılık halleri dışında, işveren tarafından feshi ve işveren tarafından ücretsiz izne ayrılan işçilerin bu sebeple iş sözleşmelerini haklı sebebe dayanarak feshi yasaklanmıştır. İşverenler maddenin yürürlüğe girdiği 17.04.2020 tarihinden itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir.
 
Ücretsiz izne dair bildirimin yazılı olarak ve üç aylık süreyi geçmeyecek şekilde yapılması gereklidir.
 
Maddeye aykırı şekilde yapılan fesihler geçersiz sayılacak ve her bir fesih için aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır.
 
Perakende Kanunu Kapsamında Fiyat Artışı ve Stokçuluğun Yasaklanması
 

Perakende Kanununa eklenen madde ile üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapamayacağı düzenlenmiştir.  Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunması yasaklanmıştır. Aksinin tespiti halinde 100.000 TL’ye varan idari para cezaları verilebilecektir.
 
Belirtilenlere dair düzenleme ve denetimler yapma ve her türlü tedbiri alma yetkisi kurulan Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna verilmektedir.
 
Dönem Karı Dağıtımı
 

Şirket kaynaklarının nakit dağıtım yapılması suretiyle azaltılmaması, şirketin mevcut özkaynak yapılarının korunması amaçlarıyla sermaye şirketlerinde, 30/9/2020 tarihine kadar 2019 yılı net dönem kârının yalnızca yüzde yirmi beşine kadarının dağıtımına karar verilebilecektir. Geçmiş yıl kârları ve serbest yedek akçeler dağıtıma konu edilemeyecek ve genel kurulca yönetim kuruluna kâr payı avansı dağıtımı yetkisi verilemeyecektir.
 
Hukuk büromuzun düzenlemelerle ilgili hazırlamış olduğu dosyayı ekte bulabilirsiniz.
  
Saygılarımızla, 
DİŞSİAD Yönetim Kurulu